ERP webshop

Op deze website spreken wij constant over Enterprise Resource Planning systemen voor de handelssector. Verreweg de meeste bedrijven zijn echter geen groothandels of distributiebedrijven met enorme wagenparken. De meeste populaire handelsonderneming is natuurlijk de webshop. Deze kan enorm groot zijn (bol.com) of juist door een particulier naast haar werk worden bijgehouden.

Het nut van ERP voor de grote webshops is vaak wel duidelijk. Het verschilt niet veel van ERP systemen voor groothandels, met als uitzondering dat er een goede koppeling moet zijn met de website en geautomatiseerde orderverwerking.

Kleinere webshops zien vaak af van ERP omdat zij:

  • Dit niet nodig hebben
  • Dit te duur vinden
  • Dit te ingewikkeld vinden

De meeste webshops maken hiermee een denkfout. Hoewel er altijd voorbeelden te vinden zijn van bedrijfjes die prima zonder ERP kunnen, is voor het grootste deel tóch verstandig om na te denken over ERP. In dit artikel zal worden toegelicht waarom de bovenstaande argumenten voor de meeste bedrijven niet opgaan.

1. U heeft een ERP niet nodig voor uw kleine webshop

Veel (vooral kleinere) webshops zien het nut niet in van ERP. Dat is vaak gebaseerd op een gebrek aan kennis. De voordelen zijn niet goed bekend en daarom zien zij ook geen aanleiding om zich te verdiepen in ERP. Zelfs als u een kleine webshop heeft dan is de afhandeling van orders misschien wel het meeste werk. Meestal verloopt de afhandeling als volgt.

  • Een klant doet een bestelling.
  • U stuurt een offerte.
  • U kijkt of het product in voorraad is.
  • Is dat niet het geval? Dan moet u bestellen.
  • Stuurt het product en de factuur naar de klant
  • Kijken of betaling is voldaan. Niet voldaan?
  • Herinnering sturen. Etc.

Het zijn veel handelingen die u per order moet herhalen. Als u een beetje bestellingen heeft dan bent u iedere dag erg veel tijd kwijt dat u beter kunt besteden aan andere zaken. Een ERP automatiseert het overgrote deel van al deze processen.

Als u ERP met webshop koppelt zorgt u er bijvoorbeeld voor dat producten, voorraden en prijzen (inclusief kortingen en klant specifieke acties) accuraat en real-time worden opgenomen in uw webshop. Wijzigingen in voorraden worden daarnaast automatisch bijgehouden waardoor u precies weet hoeveel u van ieder product in voorraad heeft.

2. ERP is te duur/ingewikkeld

Leveranciers van ERP zien uiteraard ook de sterke groei van webshops en spelen hier handig op in. Deze systemen blinken uit in lage kosten en gebruiksgemak. De systemen doen daarmee concessies op functionaliteiten. Geavanceerde modules hoeft u bij dit soort systemen niet te verwachten. Wél zijn er ERP systemen die modulair zijn opgebouwd. De basisversie is dan redelijk beperkt en de gebruiker kan als zij dat willen zelf additionele modules voor geavanceerde functionaliteiten toevoegen.

Deze ERP voor webshops Richten zich uiteraard op de koppeling tussen een online webshop en het ERP systeem en het automatiseren van het afhandelen van online orders. De leveranciers begrijpen dat er een grote vraag is van kleinere webshops die zelf niet de IT kennis hebben om ingewikkelde integraties te doen. Zij hebben standaard koppelingen met bekende webshop software als Magento, Prestashop etc. Deze zijn meestal zonder programmeerwerk te installeren en te gebruiken.

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen