Gefaseerde implementatie

Veel bedrijven kiezen voor meer veiligheid dan bij de Big Bang implementatie en integreren een ERP systeem in delen. Welke delen dit zijn hangt af per geval. Zo kan het verstandig zijn om per module te integreren. In zo een geval zal er eerst met een nieuwe basismodule worden gewerkt. Dit zijn vaak weinig geavanceerde toepassing, maar wel diegene die belangrijk voor dagelijkse operationele activiteiten.

Ook kan er per afdeling worden geïntegreerd. Ook bij een gefaseerde implementatie moeten alle afdeling worden betrokken, maar dit heeft wel als voordeel dat er extra veel aandacht is voor de processen binnen een afdeling. Een probleem kan hier echter zijn dat afdelingen van elkaar afhankelijk zijn. Warehousemanagement Systemen kunnen uiteraard niet opereren zonder ordermanagement. Dit komt meestal binnen via het CRM systeem waar uw salesafdeling mee werkt. Het is dan niet mogelijk om alleen WMS te integreren en niet de CRM module.

Als laatste is er nog een gefaseerde integratie per fysieke locatie mogelijk. Dit gebeurt bij handelsondernemingen een stuk minder vaak dan bij productiebedrijven en zakelijke dienstverleners. Het voordeel is puur organisatorisch. Het implementatieteam kan voor training en focus groepen naar één locatie.

Voordelen

Het risico op ernstige fouten in de implementatie die negatief effect hebben op uw omzet zal kleiner zijn. Wanneer er steeds een deel wordt geïmplementeerd kan direct worden achterhaald waar de fouten zich voordoen. De implementatie zal dan ook voortschrijdend inzicht verzorgen. De fouten die bij eerdere modules werden gemaakt zullen in de toekomst niet worden herhaald.

Nadelen

De nadelen van de gefaseerde aanpak zijn voor een groot deel de voordelen van een Big Bang implementatie. Nu zal er minder aandacht worden besteed door het personeel aan de implementatie omdat alles geleidelijk gaat. De leercurve is minder stijl, maar aan de andere kant heeft het personeel meer tijd om te wennen.

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen