SRM systeem

Of u nu met een kraampje op de markt staat of aan verantwoordelijk bent voor de dagelijkse leiding van een enorme handelsonderneming: het inkoopproces is voor iedereen cruciaal.

Het inkoopproces gaat eigenlijk over alle zaken die te maken hebben met de inkoop van goederen en diensten. Dit kunnen zaken zijn voor dagelijks gebruik (toner, papier, pennen) maar producten die moeten worden doorverkocht. Sinds enige tijd is het niet langer nodig om het inkoopproces manueel bij te houden. Dat is fijn, want dat was enorm inefficiënt, foutgevoelig en tijdrovend.

Tegenwoordig gebruiken steeds meer organisaties een SRM systeem om het inkoopproces te stroomlijnen en te beheersen. Een SRM systeem is een afkorting voor een Supply Relationship Management Systeem. Door een SRM systeem wordt de administratie rond het inkoopproces worden geautomatiseerd. Daarnaast krijgt u veel beter zicht op het inkoopproces. Juist voor handels- en distributiebedrijven is de relatie met een leverancier cruciaal. Een SRM systeem is eigenlijk een overkoepelende term die alle facetten van relatiebeheer met uw partners bedoelt.

Goed gebruik van een SRM systeem levert organisaties vele voordelen op waaronder:

  • Inkoopproces wordt geautomatiseerd. Als niet alle aankopen (en de bijbehorende administratie) handmatig moeten worden gedaan dan bespaart u veel tijd.
  • SRM systemen hebben geavanceerde modules om te controleren of u geen fouten maakt in bestellingen. Zo kan worden gecheckt of er nog middelen voorradig zijn en of het dus daadwerkelijk nodig is om een nieuwe order te plaatsen.
  • Geavanceerde analyses zijn mogelijk die inzicht geven in de uitgaven aan en de prestaties van een bepaalde leverancier.
  • Door een SRM systeem krijgt u een goed profiel van iedere leverancier. Welke is het goedkoopste? Welke heeft de langste levertijden? Op deze manier kunt u strategische beslissingen maken over uw aankoopbeleid. De meeste bedrijven zoeken de laagste mogelijke prijzen om zo hun marges hoog te kunnen houden. Als dit echter constant tot leveringsproblemen leidt dan kan uw organisatie ernstige schade oplopen.
  • Om al deze voordelen te realiseren is het belangrijk dat het SRM systeem op een juiste wijze wordt ingezet. Vaak resulteert een implementatie tot teleurstelling omdat de verwachte voordelen uitblijven. Op dit gebied onderscheiden SRM systemen zich niet van andere zakelijke software. Het is geen wondermiddel. Het enige wat u kunt bereiken is een ondersteuning van bestaande processen.
×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen