ERP blunders vloeren vloergigant

Slechte training leidt tot ERP problemen bij vloergigant

Lumber Liquidators leidde een zeer slecht kwartaal wegens een complexe SAP-implementatie. Onderdeel van deze ERP implementatie was het overgaan naar een nieuw PoS en Warehouse Management Systeem. Volgens Lumber Liquidations legde het project een groot beslag op de productiviteit van de werknemers. De problemen lijken echter te komen doordat de werknemers moesten wennen aan het nieuwe systeem in combinatie met storingen in de software.

De werkzaamheden werden tijdens de implementatie gewoon voortgezet. De lage productiviteit zorgde er volgens Lumber Liquidations voor dat ongeveer de 10 miljoen euro aan omzet was blijven liggen. Desalniettemin draaide het bedrijf winst over deze periode. De implementatie was daarmee een stuk minder problematisch dan bij Shane Co.

Gebruikers begrijpen het nieuwe systeem niet

De oude manier van werken bij Lumber Liquidators was vooral gebaseerd op manuele processen (met spreadsheets). Dat systeem was erg flexibel en makkelijk om aan te passen. Met het nieuwe SAP ERP systeem worden werknemers gedwongen om te werken volgens vastgelegde stappen. Het werd veel gestructureerde en stabieler met de nieuwe manier van werken. Doordat de werknemers echter niet goed genoeg waren voorbereid op het gebruik van het systeem, vonden zij de nieuwe manier van werken erg hinderlijk. Ze werden beperkt in hun vrijheid en moesten veel meer de stappen volgen die in het systeem waren opgenomen. Er was daarbij te weinig goodwill gekweekt bij de gebruikers van het nieuwe systeem, welke de voordelen niet zagen van de nieuwe manier van werken.

De ERP problemen verschillen aanzienlijk met andere bekende ERP mislukking zoals bijvoorbeeld bij Shane. Lumber Liquidations is ondanks de schade die de implementatie heeft berokkend erg tevreden over hun SAP systeem. Zij waren zelfs complimenteus en zeiden dat SAP er alles aan heeft gedaan om het project, binnen tijd en budget, goed af te leveren. Enige tijd na de implementatie begonnen de werknemers aan het systeem te wennen en werd de productiviteit vóór de implementatie overtroffen. Tot op de dag van vandaag draagt het systeem bij aan het succes van de groothandel in vloeren. Het had alleen tientallen miljoenen gescheeld als de training van tevoren goed op orde zou zijn geweest.

Shane Co. gaat mede failliet door een nieuwe ERP systeem

In 2005 tekende Shane Co., een van de grootste retailers in juwelen, een contract met SAP voor een de invoering van een geavanceerd PoS (point of sale) en inventaris systeem...

Lees meer

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen